Odporúčame okoštovať

Zemiaky (švábka)

Zemiaky z Oravy sa vďaka klimatickým podmienkam vyznačovali odolnosťou, výraznou chuťou, pokladali ich dokonca za najkvalitnejšie v rámci Uhorska. Ľudia ich najčastejšie jedli varené s kapustou alebo s mliekom.

Náš tip:

Zemiakové placky s kyslou kapustou alebo bryndzou.
 

 

 

 

Kapusta

Aj na oravskej kapuste sa podpísala príroda: hlávky boli tvrdé a mali dostatok vody. Natlačená v sudoch vydržala kyslá kapusta dlho... až kým ju nezjedli.

Náš tip:

Kapustnica s hubami a údeným mäsom.
Strapačky s kyslou kapustou.

 

 

 

Oravská slanina

Na výrobu typickej oravskej slaniny sa používa vykostený bravčový bôčik. Slaninu s chlebom s obľubou jedli ťažko pracujúci ľudia, najmä drevorubači. Tepelne upravená slanina v podobe škvarkov je neodmysliteľnou prílohou k haluškám. Pozor – je to kalorická bomba, užívajte s mierou!

Náš tip:

Slaninka s cibuľou, horčicou a chlebom.
Masť so škvarkami, cibuľou a chlebom.

 

 

Oštiepok, parenica, korbáčik

Oštiepok je údený syr z ovčieho mlieka, ktorý má žltkastú farbu a väčšinou oválny tvar, do ktorého každý salaš otlačí svoj vlastný symbol (značku). Parenica je mäkký parený ovčí syr v tvare zvinutého pásika, existuje v údenej aj neúdenej forme. Korbáčik vyrábali pôvodne z ovčieho mlieka, v súčasnosti skôr z kravského; tenké syrové nite splietajú výrobcovia do tvaru korbáča.

Náš tip:

Dosť chutného syra nie je nikdy dosť – a o oravskom to platí dvojnásobne, odporúčame ho preto v akejkoľvek podobe.

 

 

Bryndza

Pravá bryndza sa vyrába z hrudkovitého syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka; 100% bryndza je veľmi zdravá, obsahuje veľa mliečnych baktérií. Bryndza je súčasťou slovenského gastronomického dedičstva.

Náš tip:

Bryndzové halušky so slaninkou.
Pirohy plnené bryndzou.
Demikát (bryndzová polievka).

 

 

Žinčica

Žinčica je prevarená srvátka z ovčieho mlieka. Pije sa sladká alebo kyslastá.

Náš tip:

Ochutnajte žinčicu ako prílohu k haluškám alebo pirohom.

 

 

 

 

Topinambur

Okrem tradičných plodín a produktov sa na Orave darí aj topinamburu – rastline, ktorá podobne ako zemiak pochádza zo Severnej Ameriky. Topinambur obsahuje látky, ktoré priaznivo vplývajú na ľudský organizmus, pomáhajú pri prevencii a liečbe rôznych civilizačných chorôb.

Náš tip:

Topinamburové karbonátky.
Palacinky s topinamburovým džemom.

 

GPS: 49.209337, 18.748266